Nettmobbingen har gått for langt!

Hallo,

Jeg har tatt opp temaet tidligere, men vi må aldri slippe taket i kampen mot det. Etter å ha holdt på aktivt med sosiale medier i flere år er jeg vant til hatkommentarer og drittslenging på nett, men etter at jeg opprettet Unitedtim7 på Tik Tok har det tatt helt av på en ekstremt negativ måte. Her kommer hatkommentarer og drittslenging på ett nytt nivå. F.eks etter at Manchester United tapte 2-4 på Old Trafford mot Liverpool fikk jeg over 3 000 kommentarer fra deres fans hvor 98% var “trashy” kommentarer. Personlig flirer jeg bare når en bruker heter “Liverpoolisthebest08” skriver at United suger og er “gay”…Det å bruke “gay” er tydeligvis det “hotteste” skjellsordet blant disse små nettrollene. Svarer jeg at jeg er “gay” og spør hva som er problemet med det, blir det musestille……

Egentlig flirer jeg bare av disse småtassen som skal fremstå som om de er “die hard fans” når dem er 12 år og ikke en gang er “gamle nok” til å se kveldskamper, men inne i meg blir jeg forbannet!

Det går ikke en dag uten at jeg får en drittkommentar, er dere egentlig klar over hvor mye “nettmobbing” som forekommer?

Etter å ha skrevet blogg, vært på Instagram og på Facebook har jeg aldri opplevd maken til mobbing og trakassering fra unge barn mellom 12 og 20 år ca. på Tik Tok. Jeg som voksen mann tåler det, men jeg er skremt over mangel på folkeskikken og ordbruken til mange som regelrett driver med mobbing på ett nivå som aldri stopper å sjokkere. Det er alltid en som skal overgå neste person.

I tillegg er det ett “voksende” problem blant voksne mennesker på Tik Tok, men de er nok ensomme som ikke forstår hva verken sosial adferd eller hva folkeskikk er! Ulempen med Tik Tok er at dette er det neste “store” på SoMe så antall brukere vokser massivt.

Til informasjon: “På Tik Tok er 56% av brukerne over 34 år mens 41% er mellom 16 og 24 år”.

Sitter jeg på “livesendinger” på Tik tok som jeg gjør 3-4 ganger pr. uke går det aldri en sending uten at jeg må blokker og “kaste” ut folk fra sendingen fordi man f.eks skal snakke om kjønnsorganer, bæsj eller lyve om at ulike individer har kreft eller er homofile. Jeg spyr av den adferden til denne generasjonen for å si det rett ut!. Hver gang jeg svarer tilbake at jeg varsler foreldrene deres, blir det ofte stille i noen dager før disse “mobberne” dukker opp igjen. Jeg sletter en del kommentarer på min konto for mange er så stygge at jeg ikke vil skrive dem her.

Mange av dere ville blitt sjokkert over ting jeg blir kalt på Tik Tok i kommentarfeltet og slik er det dessverre på ufattelige mange andre kontoer også.

Her er noen eksempler på hva disse “nettrollene” sender meg eller poster i kommentarfeltet: Soper, feiten, forsvinn fra Tik Tok, stakkars kona di, skalla tjukkas, gamling, styggen, du er dum, er du gay? Liverpool fans er penere… osv… 

Jeg kan ikke svare for hva slags kommentarer andre får på SoMe, men for meg er det også masse positive meldinger. “Hatmeldinger” er 90 % fra Liverpool fans hvor 70% er småunger uten nettvett og 20 % voksne. Dette gjør meg bare enda mer sjokkert for her er det tydelig at bitterheten har gått i arv! Det at man er rivaler er en sak, men ikke kom her og fortell meg at “Liverpoolisthebest08” (kun en eks. på brukernavn) har lært seg å hate på egenhånd når han knapt vet hvem Sir Alex er eller man ikke vet hvem Jamie Carragher er og man “kaller” seg en Liverpool fan. Det vil alltid være rivalisering mellom de to største klubbene i England og slik skal det være, men jeg tror vi bør tenke oss om hvordan man snakker iblant for hatet “må” komme fra ett sted.

Jeg henger ikke ut Liverpool supportere her, jeg forteller om hva jeg opplever daglig på sosiale medier. Lag er uvesentlig, men for min del er det ett mønster grunnet “hatforholdet” mellom klubbene.

Vi har alle et ansvar når det gjelder å sikre adferden og tankesettet til den neste generasjonssupportere, og som jeg har sagt før: Har du barn på sosiale medier, lag deg en bruker og følg med på barna deres. Det er mange som dessverre mobber der ute, mange flere enn dere aner og ordbruken blir bare verre og verre for hver uke som passerer. Mobbingen på sosiale medier utvikler seg i negativ retning hver eneste dag, og for min del rapporterer jeg kontoer og blokkerer folk hver eneste uke. Ser jeg f.eks United fans som mobber på nett gir jeg selvfølgelig vedkommende beskjed om dette samt at det ikke er slik United fans ønsker å fremstå. Jeg er stolt av klubben min og det å fremstå som en god “ambassadør” for Manchester United er viktig for meg. Elsker du Man Utd. er man en ambassadør for klubben i mine øyne og slik er det for alle lag.

Dessverre vil dette problemet aldri bli borte 100%, men kan vi stoppe en “mobber” kan det redde liv eller gjøre slik at en ung gutt eller jente der ute kan få en bedre hverdag.

Du finner Unitedtim på sosiale medier her:

For Facebook trykk HER

For Instagram trykk HER

For Tik Tok trykk HER

For YouTube trykk HER

12 kommentarer
  1. Kjempe bra skrevet Tim! Ikke la de knekke deg, og fortsett med det gode arbeidet du gjør på SoMe!

  2. 👍
   Denne oppførselen lærer de nok av voksne. Jeg ser voksne som hetser hverandre i kommentarfeltene nesten hver gang United spiller kamp, og ja, på United-sider på Face.
   Trist utvikling, bra du slår ned på det 👏👏

  3. Godt skrevet. Helt klart et tema som alle må ta tak i og alle har et ansvar.

  4. Et utrolig viktig tema du tar tak i her Tim. Blir lei meg på dine vegne også, som blir utsatt for dette. Her gir du oss et unikt innblikk i livet ditt og ditt forhold til Manchester United, du sprer glede og gir oss mange uforglemmelige bilder, floor slides og flotte intervjuer. Du byr på deg selv, også blir du hetset sånn. Trist😪
   Men ser det selv også gjennom jobben som barne og ungdomsarbeider. Tonen de unge bruker har flyttet seg fra skolegårdene og over i den digitale verden. Her har de ingen filter og lirer av seg fraser de knapt skjønner meningen av, og ghoster og fryser folk ut, bare fordi noen selvutnevnte ledere har bestemt at sånn er det bare. Jeg følger deg tett på fb og insta, men tik tok og de andre sosiale mediene orker jeg rett og slett ikke koble meg opp på, nettopp på grunn av alt hatet og dritt sleningen som foregår der.
   Jeg har selv støttet mange barn og unge som har blitt utsatt for dette og sett hvilken enorm påkjenning det kan være for de som blir utsatt for dette. Det er for jævlig og se og høre deres historier.
   Men jeg tenker litt at de som bedriver dette har lært det et sted. Hva slags holdninger overføres til barn og unge som bedriver denne mobbingen? Merker at som barne og ungdomsarbeider, må en i enkelte tilfeller jobbe minst like mye mot foreldre som mot barna. For desverre stammer mye derfra. Ikke nødvendigvis at de blir opplært som mobbere, men de rett og slett ikke blitt trygge nok på seg selv og bruker denne reaksjons måten for og beskytte seg selv fra og bli mobbet. Dette har jeg hørt om og om igjen.
   Så som du sier, her må alle vi voksne på banen, følg opp barna med hva de holder på med på nett, og snakk med de. Lær de og blintrygge i seg selv, og ikke minst, lær barna skikkelig folkeskikk og hva som er greit og ikke.
   Her har vi alle et felles ansvar for og få stoppet denne driften, for dette kan ikke fortsette. Og slutt og si at de vokser det av seg, for mange gjør ikke det. For etter å ha lest diverse forum og hva som blir skrevet her, blir en skremt over hva enkelte voksne kan lire av seg.

   Puh, ble langt det her, men dette engasjerer meg enormt, da jeg selv har to små som såvidt har begynt og utforske internett, og jeg jammen er jeg nøye med og følge med på hva de bedriver på nettet. Men vet dere hva, ihvertfall mine barn er glad for at jeg følger med og rett leder og passer på dem på nett.
   Så alle sammen, stå på, vær interessert og snakk med dine egne unge om hva de gjør på nettet. Sett deg inn i deres interesser og gjør innsats, så kanskje, kanskje vi kan klare og endre enkeltes atferd.
   Stå på videre Tim og vær stolt av den flotte jobben du gjør og takk for at du tar opp et så viktig tema her😊

Siste innlegg